Gotowanie dla opornych – prosty sos do makaronu

Oporni w tytule, to oczywiście tacy jak ja :D Jeśli chodzi o kuchnię to lubię zabawę tylko krótką, prostą i z niewielu składników. Tak by mi to zajęło maksymalnie tyle czasu, by np. włączyć sobie jakiś wywiad i na tyle łatwe, bym na tym wywiadzie mogła się skupić. Mało składników? Tak, bo wtedy albo szybkie zakupy, albo jest szansa, że mam to w domu ;)

Dziś prezentuje potrawę idealną w swojej prostocie, świetną na kolację i wzięcie drugiej części do pracy. Albo na obiad z kimś, kogo lubimy. Sprawdzi się też jako last minute, gdy mają nas odwiedzić goście. Przygotowanie to 3 minuty, a gotowanie 15 minut, czadowo!

Co potrzebujesz? (porcja na 2 osoby)

  • makaron 200g (w moim przypadku bezglutenowy, bo się lepiej po nim czuje)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów całych (z doświadczenia wiem, że te w kawałkach są jakoś mniej aromatyczne)
  • trochę mleka (opcjonalnie)
  • łyżka oleju kokosowego (lub innego na którym smażysz)
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz (możesz dodać sól, ja nie dodaje, bo się odzwyczaiłam)
  • świeża bazylia (dużo :D)

Przygotowanie:

  1. nastaw wodę na makaron i postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu
  2. rozgrzej olej na patelni i potem zmniejsz ogień
  3. wsyp pokrojoną cebulę (nastaw budzik na 5 min)
  4. w między czasie pokrój ząbki czosnku i wrzuć
  5. po upływie 5 min wrzuć na patelnie pomidory z puszki (pozwól im się rozwalić, lub pomóż im w tym trochę :D – nastaw budzik na 5 min)
  6. po upływie 5 minut rozciap trochę pomidory, jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej, dodaj mleko (albo nie), dodaj cukier i pieprz (albo sól i inne Twoje ulubione przyprawy)
  7. podkręć ogień, teraz czekamy aż sos się trochę zredukuje (czyli będzie gęstszy) – 5 minut na budziku
  8. Ugotowany makaron wyłóż na talerze, polej sosem, posyp bazylią i wołaj gości :D

Poniżej komiks dla nie lubiących czytać :D

Dobre rady:

  • Ja używam makaronu bezglutenowego nie dlatego, że stosuje taką dietę, ale dlatego, że nie wzdyma mi on żołądka (ten akurat też jest dobry, bo ma tylko dwa składniki: mąkę kukurydzianą i wodę <3 )
  •  Smażę na oleju kokosowym nierafinowanym, bo dzięki temu potrawa ma bardziej egzotyczny zapach
  • Jeśli lubisz mocno przyprawione dania, przypraw po swojemu, ja staram się nie używać w kuchni soli
  • Zamiast mleka możesz dołożyć ser (np. pleśniowy, parmezan lub fetę) albo mięso (np. pierś z indyka lub kurczaka)

Znasz proste przepisy na sosy do makaronu z niewielką liczbą składników? Podziel się! <3 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.