Wakacyjna pychota – ptasie mleczko

Co tu dużo pisać, ciasto idealne! Kolorowe, łatwe, szybkie, lekkie i przepyszne. Znika w oka mgnieniu. Robi się szybko, bo właściwie większość czasu leżakuje w lodówce. No i posiada nieprzyzwoitą ilość galaretek, czyli to, co takie Darie jak ja, uwielbiają najbardziej! <3

Potrzebujesz:
– 10 dag biszkoptów (ja wolę herbatniki)
– 500 ml śmietanki 36%
– 2 zielone galaretki
– 3 czerwone galaretki
– puszka brzoskwiń (latem świeże/mogą być też inne owoce, które lubisz)

Przygotowanie:
Ułóż w tortownicy biszkopty (lub herbatniki). Jedną zieloną galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki, odstaw. Tężejącą lekko zmiksuj z połową śmietanki ubitej na pianę. Nałóż tę warstwę na herbatniki, wstaw do lodówki, poczekaj aż stężeje. Rozpuść drugą zieloną galaretkę w 1 szklance wody. Ostudź, nałóż na warstwę, odłóż do lodówki, poczekaj aż stężeje.

Jedną czerwoną galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki, odstaw. Tężejącą lekko zmiksuj z połową śmietanki ubitej na pianę. Nałóż tę warstwę na zieloną galaretkę, odstaw do lodówki, poczekaj aż stężeje. Dwie czerwone galaretki rozpuść w dwóch szklankach. Odstaw. Pokrój owoce i ułóż na cieście. Zalej je ostudzoną galaretką. Odstaw do lodówki, aż stężeje. Gotowe, można wcinać! :D

Pamiętaj!
Wszystkie warstwy nakładaj łyżką, płynną galaretkę też. Jeśli wylejesz może powstać dziura w cieście, lub wszystko spłynie pod spód. Nie spiesz się jeśli zależy Ci na tęczowym efekcie.

Prezentacja :D


Daj znać czy lubisz takie ciasta, a jeśli sam lub sama zrobisz to czy Tobie i poczęstowanym smakowało. U nas znika! :D 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.